De Zuiderkerk in Amsterdam is één van die monumenten die met een frequente aandacht omringt wordt. Restaurateurs werken dan weer hier, dan weer daar. Ook MMBS heeft meerdere malen aan de kerk mogen werken.

monumentale restauratie zuiderkerk toren zuiderkerktoren
monumentale restauratie zuiderkerk toren zuiderkerktoren

 

Daar waar nodig zijn de oude bakstenen vervangen en het voegwerk is opnieuw gedaan. Voor een restauratie als deze gebruikt men oude bakstenen die hun herkomst hebben uit oude panden die met beleid gesloopt zijn. De vakmensen van MMBS weten welke steen het beste gaat passen bij deze specifieke muur en bij welke sloper men die het beste kan zoeken.

Van de delen die MMBS heeft gerestaureerd is het voegwerk speciaal, het heet snijwerk. Deze oude, traditionele manier van metselen is zeer arbeidsintensief, maar het geeft een uitgebalanceerd effect. Bij snijwerk worden de voegen gelijk gehouden aan de steen en daardoor gaan de onregelmatigheden van de steen domineren. Het wordt een landschap van stenen met een eigen identiteit. Een organische muur waar veel in te ontdekken valt.

Restaurateur René Kelders en zijn assistent Ad Albertaarts mengen de traditionele kalkmortel handmatig. “Alleen zo krijg je de gewenste hardheid en kleur”, legt Kelders uit.

restauratie metselwerk Zuiderkerk Amsterdam mmbsrestauratie metselwerk Zuiderkerk Amsterdam mmbs
Snijwerk.

Restauratie toren in opdracht van Hille en Roosen, 2010.
Het herstellen van third party restauraties op diverse plaatsen, in opdracht van Bam, Schakel & Schrale, 2018.

Vanaf mei 2019 neemt MMBS deel aan een nieuw restauratieproject, waarbij de toren aan de binnenkant wordt ontzout.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *