The Town Garden aan de Louis Armstronglaan in Leidsch Rijn/ Terwijde Zuid wordt een complex van 104 appartementen en 38 eengezinswoningen, waarvan fase 1 (52 appartementen en 19 eengezinswoningen) einde 2018 opgeleverd is.

De appartementen enerzijds en de eengezinswoningen aan de andere kant zijn als een eenheid ontworpen waarbij in het midden zich een gebied met tuinen en een gemeenschappelijk privé-gebied bevindt, in de vorm van een speeltuin en parkeergelegenheid. In het plan is extra aandacht besteed aan duurzaamheid en biodiversiteit.

Naast duurzaam groen wonen is in het ontwerp ook speciale aandacht uitgegaan naar de uitwerking van de gevels en de erfscheidingsmuren. Het bijzondere moderne siermetselwerk is echt een eyecatcher en verzet de standaard op het gebied van esthetisch metselwerk. MMBS metselde dit ontwerp van DE architecten in opdracht van PHB Deventer.

We zien verschillende dingen tegelijkertijd. Het metselwerk is uitgevoerd in wildverband, dit is een bewust onregelmatige schakering in steenmaten die in dit ontwerp versterkt wordt door het gebruik van kleur: 10% lichte stenen, 30% donkere en de rest oker. De bijzondere stenen zijn afkomstig uit steenfabriek Engels uit Panningen (Limburg) en zijn speciaal voor dit project geproduceerd. Als eerste komt de basiskleur oker tot stand door een bepaalde kleisoort op een hoge temperatuur (bijna 1100 graden) te bakken, de bruine accenten komen tot stand door een toegevoegd kleurpoeder en het wit is een engobe (een dunne, vloeibare kleilaag die voor het bakken op de steen wordt aangebracht).

Tegelijktijd zijn diverse patronen en figuren door dit alles heen gevlochten. Zoals bijvoorbeeld de rechthoekige kaders met een uitstekende rand, met daarbinnen Spaans verband metselwerk met uitstekende koppen. Daarnaast zie je in de erfscheidingsmuren rechthoeken met een open structuur, dit heet Braziliaans verband metselwerk. De beleving van de buitenruimte is belangrijk in dit plan en dat zie je terug in de aandacht die in de uitvoering zit van het terrein wat zich tussen de wooncomplexen in bevindt. Op de zijgevels van de trappenhuizen zijn 15 vleermuiskasten en 15 gierzwaluwnestkasten ingemetseld.

Opdrachtgever: MSolutions Real Estate
Ontwerp: DE architecten
Hoofdaannemer: PHB Deventer
Metselwerk: MMBS Groep

Categories: Metselwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *