Prachtige nieuwe appartementen voor senioren zijn gebouwd aan de Schinkelkade 67-69 in Amsterdam, met als eigenaar verhuurder Vesteda en zorgaanbieder PuurZuid. Ter vervanging van het voormalig woon- en zorgcentrum Schinkelhaven, gelegen aan de mooie Schinkel en op loopafstand van het Vondelpark!

Het bureau Kampman architecten heeft voor de gevel van het Schinkelhof een bijzondere, mooie, rode steen gekozen. Het is hardsteen: de klei wordt extra heet gebakken (± 1100 graden Celsius) en krijgt daarmee interessante kleurnuances. Het geeft de gevel samen met het donker gelakte hekwerk een Spaanse strengheid. Metselspecialist MMBS mocht het bijzondere ontwerp uitvoeren. In de vorm van het metselwerk zit aandacht en eenvoud, de ritmes ingetogen en consequent. Zo ook in de uitvoering.

schinkelhof schinkelkade metselwerk gevel amsterdamschinkelhof schinkelkade metselwerk gevel amsterdamschinkelhof schinkelkade metselwerk gevel amsterdamschinkelhof schinkelkade metselwerk gevel amsterdamschinkelhof schinkelkade metselwerk gevel amsterdamschinkelhof schinkelkade metselwerk gevel amsterdamschinkelhof schinkelkade metselwerk gevel amsterdam
Balkons in halfsteens koppenverband.

Hardstenen heten ook wel ‘klinkers’: stenen die zo heet zijn gebakken krijgen een klank als men erop slaat of ze tegen elkaar slaat. Hetzelfde als de straatstenen die vanwege hun functie extra hard moeten zijn. Normaliter wordt het onderste gedeelte van een pand in hardsteen uitgevoerd, vanwege de druk. Maar in dit geval, een vormkeuze, is de gehele gevel eruit opgetrokken.

De gevel van het complex sluit aan bij de omgeving en voegt iets toe. Daarnaast valt de kop op die enigszins afwijkt in sfeer. Je zou hier een verwijzing naar de Amsterdamse School stijl in kunnen zien. Een leuke manier van verbinden, die het Amsterdamse architectonische verleden opnieuw een plek geeft in het huidige straatbeeld. En een metselhoogstandje van MMBS. Lees ook over deze bijzondere gevel in ‘Gebouwd in Amsterdam’, op de site van de Gemeente Amsterdam.

Opdrachtgever: Ten Brinke Vastgoedontwikkeling
Hoofdaannemer: Ten Brinke Bouw
Architect: Kampman architecten
Metselwerk: MMBS Groep
Uitvoering: 2017/18

Categories: Metselwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *