De conditie van een gevel is een belangrijke factor in de algehele conditie van uw pand. Gevelonderhoud is daarom een goede en onontkomelijke investering in het verduurzamen van woningen en gebouwen. Daarnaast is de veiligheid ook een belangrijk aspect. U houdt zo de waarde van uw onroerend goed op peil, het comfort en het esthetische aspect.

Wat kunnen wij voor u doen op het gebied van onderhoud en renovatie? Onze belangrijkste specialisaties:

Muurwapening aanbrengen – Spouwmuurverankering – Spouwmuurisolatie – Voegwerk – Betonherstel – Scheurherstel – Dilatatievoegwerk – Geveldragers – Raamdorpels – Gevelreiniging – Impregneren

MMBS onderzoekt uw bezit en komt met een plan van aanpak afgestemd op uw budget en exploitatie wensen.

Soms is onderhoud niet meer voldoende en is renovatie nodig om de conditie van het pand conform de actuele maatstaven weer op peil te krijgen. Een goed onderzoek vanuit een brede benadering is hiervoor noodzakelijk. Onze breed opgeleide medewerkers formuleren een inhoudelijke advisering in samenspraak met alle betrokken partijen, waarbij wij rekening kunnen houden met uw vastgoedstrategie of vanuit onze expertise u helpen deze nader te formuleren.

Aandachtspunten in de inspectie zijn: de conditie van de spouwmuurverankering, de geveldragers en het voegwerk. Veiligheid is in dit geheel een belangrijke factor: soms is een pand gebouwd in een periode waarin de eisen lager waren, of is de veiligheid in de loop van de tijd afgenomen. Een technische inspectie moet hierin duidelijkheid brengen.

Spouwmuurverankering

Spouwankers zijn niet zichtbaar, maar zorgen voor de (cruciale) verbinding tussen het binnen- en buitenspouwblad. Ze zijn er in vele soorten en maten en onderhevig aan vocht (corrosie), uitzetting en slijtage door ouderdom. Mede door het (na-)isoleren van gevels, zijn de belastingen (on)zichtbaar groot geworden en niet te onderschatten. De laatste jaren zijn de regels flink aangescherpt in verband met meerdere incidenten.

Een goed ankerplan, gestoeld op een gedegen, destructief onderzoek, is de basis voor een veilige gevel. Door onze jarenlange ervaring met het aanbrengen van diverse soorten renovatieankers mogen wij ons wel specialist noemen op dit gebied. En mede door de inzet van ons materieel kunnen we voor iedere situatie een kostenefficiënte oplossing bieden, om zo uw gevel weer betaalbaar veilig te maken.

Geveldragers

Veelal toegepast in de gestapelde bouw (hoogbouw) om metselwerk van gevels op te vangen. De montage en constructie hiervan, in combinatie met de (thermische) uitzetting van metselwerk en de diversiteit van de spouwbladen (metselwerk, beton, HSB elementen, ytong etc.) zorgt voor een complexe materie.

Voegwerk

Voegwerk geeft de juiste uitstraling aan uw gevel en zorgt er ook voor dat er geen vochtproblemen ontstaan. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij uw goed adviseren in welke staat het voegwerk is en wat we hieraan kunnen doen. Wij kunnen alle soorten voegwerk aanbrengen zoals knipvoegen, schaduwvoegen, etc. waarbij we de mortelkeuze afstemmen op de steenhardheid en de legmortel.

Gevelrestauratie

Een van de voordelen van de verschillende vakgebieden die MMBS in zich heeft, is dat renovatie over kan gaan naar restauratie daar waar dat nodig is. Vaak renoveert MMBS panden of complexen die tot ons culturele erfgoed behoren. Maar niet altijd heeft een pand een officiële status, waar heeft wel een zekere architectuur historische waarde, ook dan is het erg belangrijk dat wij ervaren en getalenteerde restaurateurs in dienst hebben die met extra kennis en aandacht met de details om weten te gaan.

Een goede voorbereiding houdt een onderzoek in naar het oorspronkelijk gebruikte materiaal en techniek, het in kaart brengen van de reparaties, externe factoren in de loop van de tijd. Ook algehele kennis van het betreffende tijdvak is erg belangrijk om te begrijpen hoe een detail terug te brengen in de oorspronkelijke vorm. Met al deze gegevens wordt een plan gemaakt om tot herstel over te gaan.

Volledig maatwerk

Zowel leg- als voegmortel wordt met de hand gemengd, zodat deze altijd de juiste samenstelling heeft. Een hardheid passende bij de druk die op steen en mortel gaat komen. De juiste samenstellling voor een goede hechting met de oorspronkelijke leg- en voegmortel. En de juiste eigenschappen wat betreft het vermogen om vocht op te nemen. Daarnaast is er nog zoiets als het karakter van het totaal, de stenen, de detaillering, en in deze fase komt eventueel het bijkleuren met een speciaal gemengde patinalaag om de hoek kijken.

Passende stenen worden met aandacht gezocht. Oude panden worden met beleid gesloopt, onze restaurateurs weten precies welke steen ze het beste bij wel aanbieder kunnen gaan zoeken.

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen? Wij geven graag advies op maat.

Meer zien? Bekijk onze gevelrenovatie en ‑restauratie projecten!